Odmiany czosnku

W uprawie wyróżniamy dwa rodzaje czosnku tj. czosnek wiosenny, inaczej nazywany jarym oraz czosnek zimowy (ozimy). Dodatkowo, czosnek można podzielić na dwie grupy: strzałkujący (twardołodygowy) i niestrzałkujący (miękkołodygowy). Czosnek strzałkujący charakteryzuje się wytwarzaniem pędów kwiatostanowych zakończonych cebulkami powietrznymi. Wyróżnia się m.in. bardzo silnym wzrostem. Główki takiego czosnku są bardzo regularne i złożone z jednego okółka ząbków. Główka zawiera mało ząbków, ale są one duże. Ta grupa charakteryzuje się również tym, że główki są cienko okryte łuskami, dlatego też nie zaleca się ich długiego przechowywania. Natomiast czosnek miękkołodygowy znamionuje się nieregularnymi ząbkami w główce, które zazwyczaj ułożone są spiralnie.

Posiada on grubą warstwę łusek nasiennych, co przyczynia się do tego, że taki czosnek można bardzo długo przechowywać (np. odmiana, którą uprawiam daje możliwość przechowywania czosnku nawet do 11 miesięcy od zbioru). Ponadto czosnek niestrzałkujący dzieli się na odmiany górskie i nizinne. Odmiany górskie mają szerokie blaszki liściowe o charakterze rozłożystym, natomiast nizinne posiadają wąskie wzniesione liście pokryte dużą ilością woskowego nalotu. Przedstawiony powyżej podział nie jest stały i bezwzględny, gdyż w praktyce okazuje się, że niemal każdą odmianę można zahartować tzn. czosnek jary można posadzić jesienią i przy sprzyjających warunkach możemy uzyskać z niego odmianę ozimą.

W naszym kraju możemy wyróżnić kilka odmian czosnku.

Odmiany ozime:


Arkus

należy do odmian średnio wczesnych, ma duże główki o dużych ząbkach (5 - 6 ząbków w główce) z fioletowo- brązową łuską. Wrażliwy na niedobór wody. Wytwarza dużą liczbę cebulek powietrznych, a walorem tej odmiany jest długi jak na czosnek zimowy okres przechowywania.

Harnaś

odmiana wczesna, która tworzy główki składające się z 8-13 ząbków o masie 60-80g każda. Główka okryta jest szaro-fioletową łuską.

Huzar

odmiana niewytwarzająca pędu kwiatostanowego, charakteryzująca się silnie przylegającymi łuskami. Miąższ ma ostry smak.

Ornak

średnio wczesna odmiana o ostrym i palącym smaku. Główka ma kulisty i nieco spłaszczony kształt, mieści się w niej zazwyczaj 8 dużych ząbków, a niekiedy nawet 15. Posiadają one kremową barwę o perłowych łuskach. Czosnek ten przeznaczony jest do bezpośredniego spożycia.

Orlik

średnio-późna odmiana czosnku. W główce znajduje się najczęściej od 8 do 9 średniej wielkości ząbków, a każdy z nich okryty jest przylegającymi łuskami. Charakteryzuje się dużą ilością cebulek powietrznych i posiada dużą tolerancję na ujemne czynniki środowiskowo-pogodowe.

Zawrat

średnio-wczesna odmiana o delikatnym smaku. Jedna główka zawiera od 5 do 7 dużych ząbków. Łuska nasienna posiada perłową barwę. Czosnek ten charakteryzuje się małą ilością cebulek powietrznych.

Mega

odmiana późna, zawierająca najczęściej 5 dużych ząbków o kremowej barwie i perłowym odcieniu łusek. Miąższ charakteryzuje się palącym i ostrym smakiem. Odmiana ta jest wrażliwa na niedobór wody.

Ceves

bardzo wczesna odmiana czosnku.

Odmiany jare: