Czosnek w kuchni
składniki:
100 g masła
2 ząbki czosnku
szczypta soli
Masło kroimy na kawałki i rozdrabniamy malekserem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli, wszystko razem dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładam do miseczki i odstawiam na kilka minut do lodówki, aby masło stwardniało.
3 ząbki czosnku zmiażdżyć, dodać łyżeczkę musztardy, 1 żółtko, sól i pieprz do smaku. Ucierać dokładnie, dodając - po kilka kropli oliwy lub oleju, aż do otrzymania sosu o konsystencji majonezu.
Sos czosnkowy na bazie jogurtu.
składniki:
200ml jogurtu naturalnego
2-3 łyżki majonezu
szczypta soli
3-4 ząbki czosnku
Do miseczki z jogurtem naturalnym dodajemy, dobrze wyciśnięte 3 lub 4 ząbki czosnku ( w zależności od upodobań) następnie mieszając dodajemy majonez oraz sól do smaku. Odstawiamy do lodówki na godzinę, po wyjęciu jeszcze raz mieszamy.
Przygotowany w ten sposób sos czosnkowy jest naprawdę pyszny i pasuje do wielu potraw. Poleca autor strony.
Składniki:
1,5l rosołu
10 ząbków czosnku
3 łyżki masła
mielony pieprz oraz sól
130 ml kwaśnej gęstej śmietany
Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Białe warzywa z rosołu (pietruszkę,seler) zmiksować. W garnku roztopić masło, zeszklić na nim czosnek. Następnie dodać starte warzywa i chwilę poddusić razem. Wszystko zalać rosołem i gotować na wolnym ogniu przez około 4 minuty. Do zupy dodać śmietanę, uważając aby się nie zważyła. Na końcu doprawiamy pieprzem i solą do smaku.