Czosnek w kuchni

Masło czosnkowe

składniki:

100 g masła

2 ząbki czosnku

szczypta soli

Masło kroimy na kawałki i rozdrabniamy malekserem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli, wszystko razem dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładam do miseczki i odstawiam na kilka minut do lodówki, aby masło stwardniało.

Sos czosnkowy

3 ząbki czosnku zmiażdżyć, dodać łyżeczkę musztardy, 1 żółtko, sól i pieprz do smaku. Ucierać dokładnie, dodając - po kilka kropli — oliwy lub oleju, aż do otrzymania sosu o konsystencji majonezu.

Sos czosnkowy - bardzo smaczny

Sos czosnkowy na bazie jogurtu.

składniki:

200ml jogurtu naturalnego

2-3 łyżki majonezu

szczypta soli

3-4 ząbki czosnku

Do miseczki z jogurtem naturalnym dodajemy, dobrze wyciśnięte 3 lub 4 ząbki czosnku ( w zależności od upodobań) następnie mieszając dodajemy majonez oraz sól do smaku. Odstawiamy do lodówki na godzinę, po wyjęciu jeszcze raz mieszamy.

Przygotowany w ten sposób sos czosnkowy jest naprawdę pyszny i pasuje do wielu potraw. Poleca autor strony.

Zupa czosnkowa

Składniki:

1,5l rosołu

10 ząbków czosnku

3 łyżki masła

mielony pieprz oraz sól

130 ml kwaśnej gęstej śmietany

Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Białe warzywa z rosołu (pietruszkę,seler) zmiksować. W garnku roztopić masło, zeszklić na nim czosnek. Następnie dodać starte warzywa i chwilę poddusić razem. Wszystko zalać rosołem i gotować na wolnym ogniu przez około 4 minuty. Do zupy dodać śmietanę, uważając aby się nie zważyła. Na końcu doprawiamy pieprzem i solą do smaku.